Welke inbouwdelen zitten er in een zwembad?

Uiteraard dient een zwembad voorzien te zijn van de nodige inbouwdelen om watercirculatie mogelijk te maken. Ook voor de verlichting, rolluik of andere zaken dienen er tijdens de ruwbouwwerken materialen voorzien te worden. Hiervoor zijn tal van samenstellingen en gaan de wildste verhalen de ronde. Wij sommen even op wat volgens onze jarenlange ervaring een ideale samenstelling is.

Skimmer(s)

Een skimmer is in de meeste gevallen een rechthoekige opening aan de bovenkant van het zwembad. Deze zorgt ervoor dat er oppervlaktewater zal aangezogen worden, alsook het drijvend vuil. Achteraan is een skimmer steeds voorzien van een opvangmandje voor het vuil dat aangezogen wordt. Dit is makkelijk te verwijderen en proper te maken. Onderaan de skimmer is er meestal een uitgang met schroefdraad waarin een specifiek PVC-stuk kan geplaatst worden om zo te verbinden met je leidingen.

Enkele tips:

  • Plaats de skimmer(s) aan de korte zijde en zoveel mogelijk tegen de wind in. Dit zal ervoor zorgen dat het drijvend vuil gemakkelijker zal afgevoerd worden.
  • Bepaal afhankelijk van de breedte van je zwembad het aantal skimmers:
    • < 3,5 meter: 1 bredemondskimmer
    • Vanaf 3,5 meter: 2 bredemondskimmers
  • Plaats de bovenkant van de skimmer gelijk met de bovenkant van de constructie (hoger water).

Bodemput

Een bodemput zal ervoor zorgen dat er water van onderaan het zwembad gecirculeerd en gefilterd kan worden. Vroeger werd deze telkens in de bodemplaat geplaatst en dit bracht toch wel wat problemen mee. Deze zat dus volledig in het beton ingewerkt en moest perfect zitten, wat niet altijd het geval was. De laatste jaren raden wij aan om nog steeds te werken met een standaard bodemput, maar deze niet meer in de bodem te plaatsen maar in de zijwand. Dit heeft als groot voordeel dat de bodemplaat gegoten kan worden zonder rekening te moeten houden met de bodemput. Tijdens het optrekken van de wanden kan de bodemput dus perfect mee ingewerkt worden.

Door te werken met nog steeds de standaard bodemput is het rooster vrij groot, waardoor de zuigkracht minder is. Dit is voornamelijk voor de veiligheid. In een standaard zwembad voorzien we 1 bodemput in de korte zijde waar ook de skimmer(s) zal komen. Wij raden aan om de bodemput te plaatsen in het midden van deze zijde en op ± 20 cm van de bodem (op eerste laag dus). Een bodemput is tevens voorzien van een uitgang met schroefdraad. Door dit te voorzien van een specifiek PVC-stuk kan je overgaan naar de leiding aan de buitenkant van het zwembad.

Bij gebruik van een ingebouwd rolluik zal er onder het rolluik in de nis tevens een bodemput worden voorzien. Deze zal zorgen voor de circulatie van het water in de rolluiknis.

Inspuiters

Om het gefilterde water terug te brengen in het zwembad dienen er zogenaamde inspuiters voorzien te worden. Dit zijn wanddoorvoeren die ingemetseld worden met bijhorende verstelbare monden. Zoals alle andere inbouwdelen worden deze dus ook geplaatst tijdens het optrekken van de wanden. Het is aangeraden deze te plaatsen in de korte zijde, recht tegenover de wand van de skimmer(s). Over het aantal te plaatsen inspuiters zijn er dikwijls uiteenlopende verhalen. In de meeste gevallen (zwembaden met een breedte van minimaal 3 meter) raden wij aan om 4 inspuiters te plaatsen. Zo zal er op verschillende plaatsen een invoer zijn van gefilterd en opgewarmd zwembadwater. De verdeling van deze 4 inspuiters doen we telkens in 2 stuks bovenaan en 2 stuks onderaan, en dit mooi verdeeld over de oppervlakte van de wand.

Voorbeeld

Bij een zwembad van 4 meter breedte en een diepte van 1,5 meter raden wij aan om de onderste te plaatsen op ± 40 cm van de bodem en de bovenste op ± 40 cm van de bovenkant. Zijdelings plaatsen we deze op ± 1 meter van de zijkant.

Het verbinden van de inspuiters aan de buitenkant van het zwembad zal gebeuren met leidingwerk. Hier kan men opteren om de inspuiters samen te brengen en met 1 leiding (diameter 63 mm) naar het technisch lokaal te plaatsen. Uiteraard is het ook mogelijk om elke inspuiter apart of per 2 te verbinden met leidingwerk naar het technisch lokaal.

Stofzuigeraansluiting

Aangeraden is om het zwembad te voorzien van een aparte stofzuigeraansluiting om degelijk te kunnen stofzuigen. Grootste voordeel is dat men niet via de skimmers dient te stofzuigen, wat toch meestal niet praktisch is. Door de stofzuigeraansluiting te voorzien in een lange zijde in het midden van het zwembad, zal het kinderspel zijn om de slang aan te sluiten en de manuele stofzuiger te gebruiken. De stofzuigeraansluiting dient apart voorzien te worden van een leiding (diameter 50 mm) naar het technisch lokaal. Door simpelweg de kraan hiervan te openen en de andere te sluiten, ben je op volle kracht aan het stofzuigen.

Opgelet: zorg ervoor dat de stofzuigeraansluiting ook bij een lagere waterstand ALTIJD onder waterniveau zit. Uiteraard ook niet te diep om van bovenaan nog gemakkelijk de zuigslang te kunnen aansluiten. Een stofzuigeraansluiting is telkens voorzien van een afdekstuk. Bij het niet gebruiken van de stofzuiger dient dit steeds geplaatst te worden. Zo vermijd je dat er sommige dingen zoals speelgoed, thermometer, … in de leiding terecht komen.

SkimmerSkimmer
BodemputBodemput
InspuiterInspuiter
StofzuigeraansluitingStofzuigeraansluiting

Verlichting

Het plaatsen van een specifieke onderwaterverlichting geeft dat tikkeltje meer uitstraling van het zwembad. Het al dan niet plaatsen van verlichting heeft totaal geen invloed op de werking van het zwembad, maar zal de vakantiesfeer in je tuin wel de hoogte injagen. Tijdens warme zomerdagen is het zalig vertoeven in een verlicht zwembad. De laatste tijd wordt ook hier meer en meer gewerkt met LED-verlichting, tegenover de vroegere halogeenlampen. Grootste voordeel is namelijk het verbruik van de LED-verlichting. Daar waar er met een standaard halogeenlamp van 300 watt per stuk verbruik is, draait het met LED tussen 25 en 50 watt. In de meeste gevallen zullen 2 lampen voldoende zijn voor zwembaden tot ± 10 meter lengte.

De specifieke inbouwdelen voor deze verlichting dienen net zoals alle andere inbouwstukken mee ingewerkt te worden tijdens het optrekken van de wanden. Wij raden aan om de verlichting in een lange zijde te plaatsen en tevens te verdelen over de lengte van het zwembad en een diepte te nemen tussen 40 en 50 cm onder de bovenkant. Na het plaatsen van de liner zal de afdichting gebeuren door middel van flenzen en kan ook de lamp in het huis geplaatst worden. Via een verbindingsdoos zal de bekabeling van de lamp verbonden worden met een kabel naar het technisch lokaal. Deze dient aangesloten te worden in een schakelkast die voorzien is van een transfo (12 V) en een bediening via schakelaar. Dikte van de te gebruiken kabels is uiteraard afhankelijk van het type lamp en te overbruggen afstand.

Wit, warm wit, blauw of RGB (gekleurd)?

Onderwaterverlichting heb je in verschillende mogelijkheden qua kleuren. Standaard wit is de meest gebruikte, maar wil je een ander effect dan heb je de keuze tussen warm wit, blauw of zelfs verschillende kleuren mogelijkheden. De keuze laten we volledig aan jullie over maar hou rekening met het feit dat een lamp met verschillende kleurmogelijkheden de prijs enorm zal opdrijven.

Bij wit/warm wit wordt de lichttemperatuur uitgedrukt in kelvin. Een lage waarde geeft hierbij een warme witte kleur, een hoge waarde een kouder wit. (zie afbeelding)

Wat betekent lumen?

Lichtsterkte wordt telkens uitgedrukt in lumen. Dit is de lichtopbrengst en sterkte van de lamp. Hoe meer lumen (krachtiger licht), hoe meer verbruik. Vermits we hier spreken over onderwaterverlichting en het licht zich dus beter zal verdelen, is het niet direct noodzakelijk om hoge lumen te halen. Voor een zwembad van bijvoorbeeld 8 x 4 meter raden wij aan om een lichtsterkte te halen tussen 3000 en 5000 lumen, verdeeld over 2 lichtpunten.

Verlichting terminologie
Verlichting temperatuur
Verlichting
Verlichting
Verlichting
Verlichting
Verlichting
Verlichting

Enkele tips:

  • Plaats indien mogelijk telkens de verlichtingen aan de zijde waar men het meeste zal verblijven zoals bijvoorbeeld je zit- of ligterras. Dit zal ervoor zorgen dat de lichtstralen niet in je ogen schijnen. Bedoeling is dus dat de verlichting zoveel mogelijk weg van je schijnt.
  • Zorg er steeds voor dat het vervangen van een lamp kan gebeuren zonder dat men het bad dient te laten zakken. Dit kan simpelweg door extra bekabeling opgerold in het inbouwdeel te laten. Zo kan je de lamp verwijderen uit het inbouwdeel en op de rand van het zwembad demonteren en een nieuwe lamp monteren.
Nog vragen?

Zit je met meer vragen over de bouw van een zwembad en wens je graag wat meer informatie?
Stel je vragen in een mailtje naar [email protected] en we proberen ze zo snel mogelijk te beantwoorden.