Naast een zwembadpomp is de filter ook een belangrijk onderdeel dat standaard toehoort bij een zwembadinstallatie. De filter zal ervoor zorgen dat het zwembadwater gefilterd zal worden door de inhoud van deze filter. Standaard was de vulling van een filter zand/kiezel, maar de laatste jaren is filterglas meer en meer de vervanger van het standaard zand. Beide hebben hun voordelen, maar een filter is meer dan alleen de vulling.
Werking van de filter
De meest gekende filters zijn voorzien van een boven- of zijdelingse kraan. De zogenoemde TOP- en SIDE-montage. Door onze ervaring werken wij bijna uitsluitend met de zijdelingse kraan, vermits dit makkelijker is om aan te sluiten en te openen/sluiten. Binnenin de filter zal zich steeds een verticale buis bevinden die onderaan voorzien is van een stervormige (of visgraat) constructie. Hierin zijn fijne openingen voorzien die wel water doorlaten, maar geen zand of glas.
Het water dat door middel van de zwembadpomp zal aangevoerd worden naar de filter, zal langs de bovenzijde worden ingespoten. Dit water zal door het filtermedia (zand of glas) lopen waardoor fijn vuil gefilterd wordt. Via de ster onderaan zal het water terug uit de filter worden geduwd. Een filter zal dus telkens onder bepaalde druk staan, waardoor men meestal opteert voor een filter uit polyester. Dit zorgt ervoor dat de filter wel enige druk kan weerstaan (tot 2,5 bar). Elke zandfilter zal dus steeds uitgerust zijn met een manometer om de druk te kunnen aflezen.
Zoals de naam doet vermoeden dient een filter dus voor filtratie zodat kleine vuildeeltjes worden tegengehouden. Deze vuildeeltjes zullen zich na verloop van tijd ophopen in de filter, waardoor de druk zal stijgen. De druk is dus een maatstaf om na te kijken of de filter al dan niet is vervuild. Verder bestaat de filter meestal uit een 6-wegkraan (soms 4-weg) dit het mogelijk maakt om de filter te bedienen.
Voldoende filtratie is van het grootste belang om zuiver en proper zwembadwater te behouden!
Wist je dat filtratie tot 80% de kwaliteit van je water bepaalt? Dit is dus absoluut de belangrijkste basis van een goede waterkwaliteit. Alle verontreiniging die je namelijk uit het water haalt, hoef je nadien niet meer te behandelen. Daarnaast vermijd je dode zones waar organisch materiaal opstapelt en bacteriën kunnen ontwikkelen. Chemische behandeling is pas nuttig vanaf een bepaalde kwaliteit. (door filtratie)
Werking van de zeswegkraan
Een zeswegkraan beschikt intern over 6 verschillende kamers die de bediening van de filter mogelijk maakt. Aan deze kraan zullen de in- en uitgang van de filter gebeuren, alsook de aansluiting op de riolering (afvalwater). In deze kraan zal dus bepaald worden dat het water een bepaalde richting zal worden geleid.
Het meeste van de tijd zal de kraan op de stand filteren staan, maar de andere standen kunnen ook belangrijk zijn:
- Stand 1: FILTER. Op deze stand zal het water gefilterd worden.
- Stand 2: BACKWASH. Op deze stand zal een keerspoeling worden gedaan.
- Stand 3: NASPOELEN. Op deze stand zal de filter worden nagespoeld.
- Stand 4: AFVOEREN. Op deze stand zal het water naar de riolering gaan.
- Stand 5: CIRCULEREN. Op deze stand zal het water circuleren zonder filtering.
- Stand 6: GESLOTEN. Op deze stand zal de kraan volledig worden gesloten.
Meestal zal er nog een stand WINTER zich bevinden tussen stand 4 & 6. Op deze stand kan de filter worden geplaatst bij het passief overwinteren (wanneer het zwembad volledig zal stilliggen tijdens de winter).
OPGELET: de kraan van de zandfilter NOOIT bedienen wanneer de zwembadpomp in werking is!
Backwash
Bij een grote vervuiling van de zandfilter zal de druk op de manometer stijgen. Dit is uiteraard afhankelijk van welk type pomp er geplaatst is (regelbare of vaste snelheid). Een goede maatstaf is om de druk te noteren bij een zuivere filter. Bij gebruik van een regelbare snelheidspomp dien je hier eerst de pomp op bv. 100% te plaatsen en dan de druk noteren. Wanneer de druk met ongeveer 0,5 bar is gestegen, dient een backwash uitgevoerd te worden. Ook raden wij aan om standaard ongeveer 2 keer per maand een backwash uit te voeren, alsook na het manueel stofzuigen.
- Stop de zwembadpomp
- Plaats de kraan van de filter op stand 2 (backwash)
- Start de pomp en laat deze draaien tot het water dat je in de filter ziet proper is (pomp op 100%)
- Stop de zwembadpomp
- Plaats de kraan van de filter op stand 3 (naspoelen)
- Start de pomp en laat deze ± 1 minuut draaien op 100%
- Stop de zwembadpomp
- Plaats de kraan van de filter op stand 1 (filteren)
- Start de pomp en het zwembad staat terug in zijn normale functie
Hoe vul ik de zandfilter?
Momenteel heb je de keuze tussen zand of glas voor het filteren van het water. Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. In beide gevallen gaan we hetzelfde te werk voor het vullen van de filter. Gebruik de voorgeschreven hoeveelheid zand, kiezel of glas. Dit kan je telkens terugvinden op de zandfilter of via onze diensten.
Het is belangrijk om de filtertank eerst te vullen met water en dit ongeveer voor 1/3 van de filter. Bovenaan de filter bevindt zich meestal een sproeikop. Belangrijk is om deze af te dekken, zodat er geen zand of glas in kan komen. Een simpele plastic zak is de ideale oplossing. Plaats deze zak omgekeerd over de kop zodat deze is afgedekt. Bij de modellen met een bovenkraan (top), is er meestal een speciale afdekplaat voorzien. Deze dient om de middenbuis mooi in het midden te plaatsen en bovenaan af te dekken. Via de openingen kan je zo het zand of glas toevoegen. Voeg eerst het grof zand (kiezel) of glas voorzichtig toe en dan het fijne. Filter terug sluiten en klaar. Kijk nog even alle koppelingen na alvorens op te starten.
Tips
- Plaats na het vullen de filter op stand 2 (backwash) en start de pomp op voor een 30-tal seconden. Stop de pomp en plaats de kraan op stand 3 (naspoelen) en start opnieuw de pomp op voor een 30-tal seconden. Dit zal ervoor zorgen dat het eventuele aanwezige vuil eerst afgevoerd zal worden en niet in het zwembad terecht komt. Na deze stappen kan je de kraan op stand 1 (filteren) plaatsen.
- Sluit en monteer na het vullen van de filter het deksel, manometer en ontluchting zoals voorgeschreven in de handleidingen.
- Voorzie elke rubberen ring van wat vet (of vaseline) alvorens te monteren. Dit zal zorgen voor een langere levensduur van deze rubbers en extra dichting.
Zand of glas?
Beide van deze filtermedia hebben telkens hun voor- en nadelen. In beide gevallen zal deze media moeten zorgen voor een goede filtratie. Zand en kiezel hebben hun diensten zeker al bewezen in de voorbije jaren. De werking met zand en kiezel is reeds vele tientallen jaren de standaard procedure, maar de laatste jaren is filtermedia op basis van glas in opmars. Zand en kiezel is de goedkoopste filtermedia, daar waar glas in het algemeen minimaal dubbel zo duur is. De levensduur van zand is ongeveer 5 zwemseizoenen, voor glas mag men rekenen om minimaal 10 zwemseizoenen. Ook mag men in het algemeen aannemen dat filtratie op basis van glas beter zal zijn dan met zand. De zogenaamde ‘biofilm’ wordt voorkomen waardoor bacteriën zich minder zullen vasthechten op het filtermedium. Hierdoor zal er minder ontsmettingsmiddel verbruikt worden.
Nog vragen?
Zit je met meer vragen over filtratie en wens je graag wat meer informatie?
Stel je vragen in een mailtje naar [email protected] en we proberen ze zo snel mogelijk te beantwoorden.