Wat is een liner?

Het plaatsen van de liner zal ervoor zorgen dat de grote put in je tuin het zicht van een zwembad gaat krijgen. De liner zal niet alleen zorgen voor een mooi afgewerkt zwembad, maar zeker ook voor de waterdichtheid van heel de ruwbouwkuip. In de meeste gevallen zal dit een werkje zijn dat spijtig genoeg niet zelf uit te voeren is. Hiervoor is toch wel wat vakmanschap nodig en zal daarom meestal uitbesteed worden aan een gespecialiseerde firma (ADBV-POOLS).

In heel veel gevallen wordt er momenteel gekozen voor een ter plaatse gelaste zwembadfolie van 1,5mm dikte. Deze is tevens voorzien van een bewapening die samen met de dikte zorgt voor een kwalitatief hoogstaande folie. Meest gekende zwembadfolie op de markt is de Alkorplan die momenteel verkrijgbaar is in diverse kleuren en motieven, zelfs met een reliëfvorm. Door de jarenlange ervaring (Alkorplan werd reeds begin jaren 70 geproduceerd als zwembaddichting) heeft deze folie zijn diensten reeds bewezen en worden telkens aangepast indien er verbeteringen mogelijk zijn. Vernislaag is standaard voorzien en zorgt voor een beschermlaag tegen vuil zodat onderhoud geen lastige klus dient te zijn.

Naast Alkorplan zwembadliners bestaan er uiteraard ook andere merken en mogelijkheden. Dit gaande van idem 1,5 mm dikke liner tot op maat gemaakte liners met een dikte van 0,45 tot 0,85 mm. Opgelet: de op maat gemaakte liners zijn nooit gewapend en worden in de fabriek op maat gemaakt. Elke afwijking van de afmetingen kan zorgen voor plooivorming. Vermits wij reeds van in het begin werken met Alkorplan, hebben wij geen ervaring om deze liners te beoordelen.

Alkorplan: de marktleider voor de gewapende zwembadliners

De Alkorplan zwembadfolie behoort tot de bekendste gewapende zwembadliner op de markt en heeft in het verleden zijn diensten al meer dan bewezen. Dit gaande van waterdichtheid, over sterkte tot kleureffecten en vastheid. Hieronder nemen we deze even onder de loep.

Alkorplan 2000

De meest geplaatste zwembadliner in zijn branche werd destijds speciaal ontwikkeld voor zwembaden en was uniek in zijn gamma. Met een dikte van 1,5 mm en voorzien van een vernislaag zorgt deze liner voor een perfect afgewerkt en waterdicht zwembad. Garantie op waterdichtheid van 10 jaar. Verkrijgbaar in effen kleuren en in 2 breedtes (2,05 en 1,65 meter). Deze rollen hebben een lengte van 25 meter.

Alkorplan 2000
Alkorplan 2000
Alkorplan 2000
Alkorplan 2000
Alkorplan 2000
Alkorplan 2000
Alkorplan 3000

Dezelfde zwembadfolie als de 2000-versie, maar dan met een bedrukt motief. Dit motief zal voor een speciaal effect zorgen, waar iedereen die geen unikleur wenst alsnog een keuze kan maken. Gaande van mozaïek effecten tot gevlamde uitzichten. In tegenstelling tot de 2000 versie is de vernislaag van deze liner iets dikker waardoor de bedrukking minder snel zal verbleken. Dikte en bewapening zijn identiek. Opgelet: deze folies worden enkel geproduceerd in een breedte van 1,65 meter en een lengte van 25 meter.

Alkorplan 3000
Alkorplan 3000
Alkorplan 3000
Alkorplan 3000
Alkorplan 3000
Alkorplan 3000
Alkorplan Touch

Door de 3D-structuur geeft deze zwembadfolie exclusiviteit die geïnspireerd is door de natuur. Een echte revolutie op de zwembadmarkt. Uiteraard heeft dit te maken met het reliëf, maar net zoals alle andere zwembadliners van Alkorplan is deze ook voorzien van een ingewerkte bewapening. Wat maakt RENOLIT Alkorplan Touch membraan zo uniek? De versterkte membraan is niet alleen afgedrukt met de mooiste kleuren, maar u kunt ook genieten van en afgedrukt anti-slip 3D textuur met verschillende elementen van de natuur. Alkorplan Touch folie is versterkt met een verhoogde dikte van 2 mm. Het doel is om waterdichtheid te garanderen zonder de esthetische schoonheid te verliezen dankzij verschillende texturen. Tussen onderstaande types zal je zeker een voorkeur vinden die het best bij je past. Opgelet: deze zwembadfolies zijn enkel verkrijgbaar in breedte van 1,65 meter en een lengte van 21 meter.

Alkorplan Touch
Alkorplan Touch
Alkorplan Touch
Alkorplan Touch
Alkorplan Touch
Alkorplan Touch

Belangrijke informatie

Het plaatsen van een liner zal de ruwbouwconstructie dan wel bedekken, toch is het heel belangrijk dat deze constructie perfect egaal en glad is afgewerkt! Ook de inbouwdelen dienen perfect gelijk te zitten met de afwerkingslaag om een mooie afwerking van het geheel te kunnen vormen. Alle oneffenheden in zowel de bodem als de wanden, zullen pas echt zichtbaar zijn wanneer het zwembad volledig is gevuld met water.

Een dikwijls verkeerde inschatting is dat het eventueel plaatsen van een beschermvilt wel alle oneffenheden zal wegwerken. Dit klopt inderdaad voor hele kleine afwijkingen, maar ieder groter putje of uitsteeksel zal hierdoor niet worden weggenomen. Het plaatsen van een beschermvilt is daarom niet noodzakelijk. Bij een perfect afgewerkte bodem en wanden is het niet direct nodig om deze te plaatsen. Naar duurzaamheid toe is onze mening: hoe minder materialen tussen de liner en de constructie, hoe minder problemen zicht kunnen voordoen. Dit gaat dan van eventuele schimmelvorming of rotting achter de liner.

De bovenstaande gelaste liners zullen meestal bovenaan gelast worden aan een specifiek lasprofiel (hoekprofiel voorzien van PVC) en niet in het gekende hungprofiel. Een hungprofiel zal altijd geplaatst worden bij het gebruik maken van een op maat gemaakte liner. Over het gelaste profiel zal later dan de boordstenen geplaatst worden.

Tip

Het monteren van de aanwezige inbouwdelen doe je best stapsgewijs tijdens het vullen van het zwembad. Vul telkens tot ± 5 cm onder het inbouwdeel en monteer dan de flens en bijhorende afwerking. Zo zal de liner telkens voldoende druk hebben van het water en beperk je plooivorming.

Renovatie van je liner

Zwembadliners krijgen heel wat te verduren tijdens hun leven. De warmte tijdens de zomer en de koude tijdens de winter hebben altijd hun invloed, alsook het gebruik van de chemicaliën tijdens het zwemseizoen. Uit ervaring weten we dat de standaard liners van 0,75 mm (of dunner) na een 10-tal jaren slijtage beginnen te vertonen. Daarom opteren veel mensen om bij de vernieuwing te kiezen voor Alkorplan liners. Door de dikte (1,5 mm) en de bewapening in de folie zal de levensduur opmerkelijk hoger liggen dan bij standaard zwembadliners.

Nog vragen?

Zit je met meer vragen over liners wens je graag wat meer informatie?
Stel je vragen in een mailtje naar [email protected] en we proberen ze zo snel mogelijk te beantwoorden.


Related Tags: