Hoe werkt een zwembadpomp?

Een zwembadpomp zal zorgen voor de circulatie in het zwembad. Via de geplaatste inbouwdelen zal de zwembadpomp water aanzuigen en via de zandfilter terug naar het zwembad brengen. Alle zwembadpompen zijn zelfaanzuigend en kunnen dus boven het waterniveau geplaatst worden. Probeer wel om de hoogte te beperken. Hoe lager deze geplaatst wordt, hoe gemakkelijker het water aangezogen zal worden. Meestal heb je de keuze tussen verschillende modellen en types.

Een standaard aan/uit pomp dient steeds voldoende krachtig te zijn om enerzijds te filteren en anderzijds een goede backwash te kunnen uitvoeren. Wij raden aan om telkens een pomp te kiezen die ongeveer op een 3-tal uren het zwembadwater volledig kan circuleren. Een zwembad van ongeveer 48.000 liter water heeft dus een pomp nodig met een vermogen van ± 16m³/h. Opgelet: met deze keuze dien je ook rekening te houden met de zandfilter. De zandfilter zal in dit geval dus ook ongeveer 16m³/h moeten kunnen verwerken. Het heeft totaal geen zin om een zwembadpomp te plaatsen met een vermogen van 20m³/h op een zandfilter van 16m³/h. Beiden dienen dus volledig op elkaar zijn afgestemd. Zoals bovenstaande voorbeeld waar we een pomp/zandfilter hebben van ongeveer 16m³/h op een zwembad van 48.000 liter water, raden wij aan om deze minimaal 9 uur/dag te laten werken. Dit wil zeggen dat de inhoud van het zwembad ongeveer 3 keer per dag zal gecirculeerd worden.

Kies je voor een regelbare snelheidspomp, dan heb je uiteraard alles zelf in de hand om voldoende circulatie te verkrijgen. De keuze van de zandfilter gebeurt idem al hierboven beschreven. De keuze van de regelbare snelheidspomp hiervoor zal gemaakt worden op het maximaal vermogen van de pomp. Een zandfilter met een debiet van 16m³/h heeft dus een pomp nodig die bij maximale snelheid minimaal 16m³/h aankan. Uiteraard dient deze regelbare snelheidspomp niet continu op de hoogste snelheid te werken, maar enkel bij het uitvoeren van een backwash. De grootste troef van een regelbare snelheidspomp is nog steeds minder stroomverbruik. Wij raden aan om een regelbare snelheidspomp 24/24 uur in werking te laten op een lage snelheid. Deze snelheid dient uiteraard even berekend te worden op basis van de inhoud van het zwembad. Voorbeeld voor een zwembad van ± 48.000 liter water dat we ook minimaal 3 keer per dag proberen te circuleren. Dit komt ongeveer overeen met een circulatie van 6m³/h en dit dus 24 uur per dag. Op deze basis zal er dus continu gefilterd worden op een lage snelheid/debiet. Het verbruik van de zwembadpomp zal alsnog een heel stuk lager liggen dan werking met een standaard pomp en tevens betere filtratie plaatsvinden vermits het water langzaam door de zandfilter gaat.

Tips

  • Elke zwembadpomp beschikt over een voorfilter om het grofste vuil tegen te houden. Reinig deze geregeld voor een optimale werking en langere levensduur.
  • Een zwembadpomp mag NOOIT langere tijd droogdraaien. Telkens opgieten met water.
  • Zorg ervoor dat het deksel met bijhorende rubber steeds goed afgesloten wordt na openen.

Nog vragen?

Zit je met meer vragen over zwembadpompen en wens je graag wat meer informatie?
Stel je vragen in een mailtje naar [email protected] en we proberen ze zo snel mogelijk te beantwoorden.


Related Tags: