Onze adviezen over afdekkingen
Een belangrijke stap in het plaatsen van een zwembad, is dat dit degelijk afgedekt kan worden. Om warmteverlies (voornamelijk tijdens de nachten) te beperken is het zeker geen overbodige luxe om het zwembadwater degelijk af te dekken. Daarnaast worden de chemicaliën minder snel afgebroken, wat het gebruik hiervan zal verminderen. Denk ook bij de keuze hiervan even aan de veiligheid. Sommige systemen bieden totaal geen veiligheid, daar waar andere dan weer perfect geschikt zijn als veiligheidsafdekking.
Manuele afdeksystemen
De meest gekende manuele afdekking is de zogenaamde noppenfolie. Dit uit pvc vervaardigde zeil is voorzien van luchtnoppen die zorgen voor een isolerende werking. De dikte hiervan is 400 of 500 micron en de noppen hebben meestal een 8-vormige structuur. Deze afdekking is verkrijgbaar in verschillende kleuren en modellen. Deze budgetvriendelijke afdekking zal tevens mee het zwembadwater opwarmen wanneer de zon hierop schijnt. Daarnaast uiteraard ook wat warmteverlies beperken tijdens de nachten. Op- en afrollen zal manueel dienen te gebeuren met een oprolsysteem. Deze afdekking biedt totaal geen veiligheid voor kinderen en dieren, toch een punt waar zeker bij moet stilgestaan worden. Bij gebruik te maken van dit type afdekking is het aangeraden om alsnog een extra veiligheid te voorzien zoals een omheining o.d. Wij raden aan om deze afdekking enkel tijdens de zomermaanden te gebruiken en indien mogelijk af te dekken wanneer deze is opgerold. Dit zal de levensduur enorm verlengen.
Naast de noppenfolie is het manueel ook mogelijk om gebruik te maken van een mousse afdekking die idem manueel zal opgerold of afgerold worden. Deze afdekkingen hebben meestal een dikte van 5 of 6 mm en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Groot voordeel van deze afdekking is de goede isolatiewaarde waardoor men veel minder warmteverlies zal hebben t.o.v. een noppenfolie. Nadeel is dat zeker voor de grotere het niet altijd even simpel is om dit manueel op- en af te rollen. Bij de keuze van een mousse afdekking is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er in combinatie een degelijk en sterk oprolsysteem gekozen wordt. Net zoals bij de noppenfolie biedt een mousse afdekking totaal geen veiligheid naar kinderen en dieren toe en gelden idem aanbevelingen. Wij raden aan om deze afdekking enkel tijdens de zomermaanden te gebruiken.
De enige manuele veiligheidsafdekking is de zogenaamde 4-seizoenenafdekking of stavenafdekking. Dit type afdekking bestaat uit een pvc-zeil van 650 g/m² en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en types. In het zeil zitten staven verwerkt uit aluminium die dragen op de boordsteen. Deze afdekking zal dus telkens op maat gemaakt worden volgens lengte x breedte, inclusief de boordstenen. Door het dragen van de staven op de boordsteen is het zeil sterk genoeg om kinderen en dieren te kunnen dragen. Aan de kopse zijden zijn telkens riemen met aantreksysteem bevestigd zodat je het volledige zeil kan opspannen en een strak geheel krijgt. Het oprollen gebeurt meestal manueel door gebruik te maken van een zwengel die in de eerste staaf past. Door simpel te draaien zal de volledige afdekking op zichzelf oprollen en dat inclusief de staven. Voordeel is dat dit type een veiligheidsafdekking is en zowel tijdens de zomer als wintermaanden kan gebruik worden. Nadeel is de niet zo hoge isolatiewaarde en zeker voor de grotere zwembaden het iets moeilijker op- en afrollen.
Automatische afdeksystemen
De automatische afdeksystemen bestaande meestal uit zelf drijvende lamellen uit PVC of polycarbonaat. Dit kan zowel in opbouw als inbouw.
Bij de opbouw lamellenafdekkingen wordt gebruik gemaakt van een bovengronds systeem dat bestaat uit 2 poten en een as. Deze as bevat een buismotor die zal zorgen voor de aandrijving voor het op- en afrollen van de lamellen. De lamellen mogen bij dit type niet de zogenaamde solarlamellen zijn wanneer het hele systeem niet is afgedekt tegen de zon. Dit type afdekking zal altijd op maat gemaakt worden naargelang de afmetingen van het bad. De poten dienen altijd vast gemonteerd worden bovenop de boordsteen en via bekabeling zal de aandrijving gebeuren. Voordeel van dit soort afdeksysteem is dat de lamellen een veiligheid bieden voor kinderen en dieren, doch is het telkens belangrijk om altijd een oogje in het zeil te houden wanneer kinderen of dieren in de buurt zijn van het zwembad! Doordat deze lamellen op het water drijven, zorgen zij dus voor de veiligheid. Bijkomend voordeel is dat dit type een heel stuk goedkoper is dan een inbouwsysteem. Nadeel is dat de poten en as bovengronds zijn en dus telkens zichtbaar zijn.
Kies je voor een inbouwsysteem, dan zal het hoogstwaarschijnlijk het zogenaamde plagesysteem worden. Dit kent de laatste jaren een enorme populariteit vermits de plaats waar het rolluik zal worden ingebouwd, alsnog kan gebruikt worden als zit- of ligplaats. Het inbouwrolluik maakt gebruik van inbouwdelen, een as met buismotor en een RVS-balk waarop de plage zal dragen. De as met buismotor zal zorgen voor de aandrijving van het hele systeem en zo de lamellen op- en afrollen door een simpele druk op de knop. Wel dient er hier een nis gemaakt te worden waar dus het hele systeem zal worden gemonteerd. Deze zogenaamde nis zal gemaakt worden door een tussenmuur te plaatsen. Deze nis zal volledig mee bekleed worden met liner.
Voor de keuze van de lamellen heb je momenteel een heleboel mogelijkheden, gaande van PVC gekleurde tot polycarbonaat solar met kleurlaag. Kortom, voor elk wat wil. De RVS-balk zal dienen als steun voor de tegels die de nis afdekken en waarop men kan vertoeven. De tegels zullen dus op de tussenmuur en op de RVS-balk liggen. Voor de kleinsten is dit een ideale plek om wat te spelen. Voordeel is dat men gebruik kan maken van solarlamellen, het strakke uitzicht en de veiligheid. Nadeel van dit systeem is de aankoopprijs die het plaatje duur maakt.
Wat is het verschil tussen PVC en polycarbonaat lamellen?
PVC-lamellen en polycarbonaatlamellen zijn beide geschikt voor het afdekken van een zwembad en kunnen zeer goed water met chemicaliën verdragen. PVC-lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, daar waar de polycarbonaatlamellen telkens van het type solar zijn. Polycarbonaat is bijzonder sterk en slagvast waardoor het aanzienlijk meer kan verdragen dan lamellen uit PVC. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stevige hagelbui waarbij een lamel uit polycarbonaat weinig of geen schade zal hebben.
Polycarbonaat solar lamellen zijn bovenaan meestal transparant en onderaan zwart om zo warmte van de zon te absorberen en af te geven aan het zwembadwater. Momenteel zijn er ook reeds verschillende polycarbonaat lamellen die voorzien zijn van een laagje om een kleurtje te geven. Zo past er zeker eentje in jouw project. PVC-lamellen zijn gevoeliger voor vervorming door hoge temperaturen, daar waar polycarbonaat zeer goed bestand is tegen hoge temperaturen en zijn vorm beter houdt. Lamellen uit PVC zijn in het algemeen een stuk goedkoper dan deze uit polycarbonaat, maar deze zorgen wel voor dat graadje extra in het bad en een langere levensduur.
Waarom zou ik mijn zwembad afdekken?
Een degelijk afdeksysteem voor het zwembad zal enkel voordelen bieden, en zeker in onze regio waar het verschil tussen dag en nachttemperaturen soms vrij groot kan zijn. Een afdekking zal zorgen voor minder warmteverlies, minder verdamping en minder gebruik van chemicaliën. Wanneer je daarnaast ook nog kiest voor een veiligheidsafdekking (stavenafdekking of lamellen), zal je optimaal kunnen genieten van je droomzwembad. Elk afdeksysteem zal dus enkel voordelen bieden.
Nog vragen?
Zit je met meer vragen over afdekkingen en wens je graag wat meer informatie?
Stel je vragen in een mailtje naar [email protected] en we proberen ze zo snel mogelijk te beantwoorden.