Boordstenen
De liner is geplaatst en het zwembad is gevuld met water. Het moment om de afwerking te starten door de boordstenen te plaatsen. Een boordsteen zal zorgen dat het zwembad mooi afgewerkt wordt en past in het geheel. Meest gekende boordstenen zijn op dit moment keramisch en natuursteen. Betonnen boordstenen zijn momenteel niet erg populair meer vanwege de opkomst van natuursteen en keramiek.
In het tal van verschillende types en modellen zal zeker iets tussen zitten wat past in je omgeving. De meeste van deze stenen zijn voorzien van een rechte of afgeronde neus. Dit zal zorgen voor een perfect mooie afwerking die telkens iets zal overzitten aan de zwembadzijde. Via onze ter plaatse gelaste zwembadfolie zal je zien dat deze bovenaan op een profiel is bevestigd. Daarnaast heb je de betonnen of gemetselde bovenzijde van de ruwbouw. Door gebruik te maken van een muurdikte van ongeveer 30 cm, zal het heel simpel zijn om de boordstenen te plaatsen. De meeste modellen zijn ± 30 à 35 cm breed waardoor ze perfect op de ruwbouwconstructie passen.
Door gebruik te maken van specifieke tegellijm voor buitentoepassingen kan de boordstenen geplaatst worden. Op de bovenaan gelaste liner kan siliconen aanbrengen waardoor de opening tussen de liner en de boordsteen volledig is opgevuld. Plaats de boordstenen ongeveer 3 mm van elkaar en kit deze voegen op met silicone.
Aanvullen rond het zwembad
Het aanvullen ronde het zwembad kan gebeuren op 2 manieren. Afhankelijk van wat de eindafwerking zal zijn, dient men te kiezen tussen aanvullen met zavel of stabilisé/breekzand. Kies je ervoor om tot tegen de boordstenen de afwerking te doen met gras, dan heb je de mogelijkheid om aan te vullen met zavel. Doe dit in stappen van ongeveer 30 cm en zorg ervoor dat deze lagen telkens goed worden aangestampt (opletten voor het leidingwerk). Het opvullen met zavel kan tot ongeveer een 30 van de bovenkant van het zwembad. De laatste laag kan je opvullen met zwarte grond om daar later gras te zaaien. Opgelet: zorg bij het opvullen van de zavel dat er geen leidingen onder spanning kunnen komen door het zakken van deze zavel. Indien mogelijk de leidingen vastmaken via beugels aan de buitenkant van het zwembad.
Kies je ervoor om eventueel aansluitend aan de boordstenen een verharding (terras) te plaatsen, dan is het noodzakelijk dat het opvullen gebeurt met stabilisé of breekzand. Breekzand met 100 kg cement/m³ zal de goedkoopste optie zijn, en toch voldoende om geen verzakkingen te verkrijgen. Vul ook hier aan in lagen van ongeveer 30 cm en dam telkens ook goed aan. Aandammen dient voorzichtig te gebeuren en wij raden aan om daar waar leidingen liggen niet met trilplaat of dammachine te werken om problemen met de leidingen te vermijden! Ook hier dient weer rekening gehouden te worden met de geplaatste leidingen zodat beschadiging hieraan vermeden wordt. Indien nodig de leidingen vastmaken tegen de buitenzijde van het zwembad. Door gebruik te maken van gestabiliseerd zand zullen latere verzakkingen vermeden worden.
Nog vragen?
Zit je met meer vragen over afwerking en wens je graag wat meer informatie?
Stel je vragen in een mailtje naar [email protected] en we proberen ze zo snel mogelijk te beantwoorden.