3 manieren om je zwembad te verwarmen

Onze adviezen over zwembadverwarming

In België is het zeker geen overbodige luxe om een verwarming te plaatsen op je zwembad. Tenslotte wil je toch optimaal genieten van dat pareltje in je tuin. Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden op de markt zoals warmtepompen, zonneverwarming, boilerverwarming, … Allemaal hebben ze ook weer hun eigen voor- en nadelen.

By-pass

Voor elke verwarmingsbron raden wij aan om deze telkens in by-pass te plaatsen. Deze by-pass zal ervoor zorgen dat je manueel kan beslissen of het zwembadwater al dan niet over het toestel gestuurd wordt. Ook kan het nuttig zijn om bij eventuele werkzaamheden of tijdens de winterperiode deze by-pass gesloten kan worden, zodat de volledige installatie alsnog kan werken zonder over de verwarming te gaan.

Een manuele by-pass voor verwarming bestaat uit 3 kogelkranen en zal telkens geplaatst worden in de retourleiding van het zwembad (naar de inspuiters). Bij werking met automatische doseringen of andere automatische ontsmettingen is het belangrijk dat de injecties hiervan altijd na de verwarming komen. Concreet betekent dit dat er nooit enige chemicaliën rechtstreeks in contact kunnen komen met de verwarmingsbron.

Warmtepomp

Een warmtepomp in de laatste jaren veruit de populairste verwarming voor zwembaden op de markt. Dit type verwarming is vergelijkbaar met een airco, maar dan in de tegenovergestelde richting. De warmtepomp zal de grootste energie uit de omgevingslucht halen en deze afgeven aan het zwembad. Door een speciale techniek die ook wordt toegepast in koelkasten, zal door gebruik te maken van gas en compressor warmte afgeven via een warmtewisselaar aan het zwembad. Hierdoor is dit een zuinige manier van verwarmen, en zeker met de laatste invertertechnologie (regelbare snelheidswarmtepompen). Door gebruik te maken van deze technologie zal de warmtepomp nog zuiniger werken waardoor een COP van meer dan 10 geen uitzondering is. COP is de coëfficiënt die aangeeft dat bijvoorbeeld een verbruik van 1 kW aan elektriciteit tot wel 10 kW kan afgeven aan verwarming. Groot voordeel is dat een warmtepomp tevens kan verwarmen bij minder goede weersomstandigheden. Hierdoor kan je de temperatuur in het zwembad steeds sturen!

Zonneverwarming (doorstroomsysteem)

Bij deze vorm van verwarmen zal gebruik gemaakt worden van speciale doorstroompanelen (meestal EPDM) die op maat gemaakt kunnen worden volgens beschikbare plaats. Deze worden op het dak geplaatst en zorgen d.m.v. de zon voor opwarming van het water dat erdoor gestuurd wordt. Grootste voordeel is dat alle warmte die kan worden afgegeven aan het zwembad volledig gratis is door gebruik te maken van de zon. Nadeel is dan weer dat er enkel zal kunnen verwarmd worden wanneer de zon schijnt en redelijke buitentemperaturen worden gehaald. Water door de panelen sturen kan gebeuren op basis van de aanwezige zwembadpomp of via een externe pomp. In beide gevallen bestaat de mogelijkheid om dit alles automatische te laten gebeuren door gebruik te maken van een automatische kraan en regeling.

Boiler

deze verwarming was vroeger een veel gebruikte vorm om zwembadwater op te warmen. De laatste tijd is dit geen populaire verwarming meer, omwille van de hoge energiekosten en de opkomst van andere vormen van verwarming. Op gas of mazout zal de boiler voorzien worden van warmte die dan wordt doorgegeven aan het zwembadwater d.m.v. een warmtewisselaar. Deze wisselaar wordt telkens in de retourleiding geplaatst waardoor zwembadwater zal gepompt worden. Grootste pluspunt is dat men zelfs tijdens de wintermaanden kan verwarmen. Grootste nadeel is de hoge energieprijs voor deze verwarmingsbron.

Nog vragen?

Zit je met meer vragen over zwembadverwarming en wens je graag wat meer informatie?
Stel je vragen in een mailtje naar [email protected] en we proberen ze zo snel mogelijk te beantwoorden.


Related Tags: