De natuurlijke ervaring van ontspanning !         


 

 lnfraroodstraling

De zon die aan de hemel staat, is zoals we weten een enorme energiebron. Deze energie wordt naar de aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen. Deze stralen worden onderverdeeld in verschillende golflengtes. Elke golflengte transporteert een bepaalde hoeveelheid energie. Hoe sneller de frequentie van deze golven, des te korter is de golflengte en des te meer energie kan de straling transporteren. Dus hoe hoger de frequentie, hoe korter de golflengte, hoe meer energie. Van de totale straling die de zon uitzendt, bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlakte. Dit komt omdat een gedeelte van de straling door de atmosfeer geabsorbeerd wordt. De straling die ons aardoppervlak bereikt noemt men de  ‘globale straling’. Deze globale straling bestrijkt een gebied vanaf het Ultraviolette licht (UV) via het zichtbare licht en zo naar de infrarode straling (IR). Deze straling wordt als volgt ingedeeld volgens de golflengtes:

lichtspectrumWat nu belangrijk is, zijn de infraroodstralen (IR). Deze worden ingedeeld in drie soorten: 

IR-A = kortegolf infrarood

IR-B = middengolf infrarood

IR-C = langegolf infrarood

Kortegolf infrarood is de krachtigste van de drie en lange golf de minst krachtige. Dit heeft effect op de dieptewerking van de stralen. De dieptewerking per straling is wat duidelijk als we dit in een grafiek zetten:

penetratiediepte infrarood

Kortegolf komt dus het diepste en brengt het snelste de warmte over op ons lichaam. Kortegolf infrarood heeft ook een nadeel. De receptoren in ons lichaam (zenuwen die warmte registreren), worden door deze korte golflengte gepasseerd, waardoor er geen tijdige waarschuwing van te hoge temperaturen wordt doorgegeven aan ons centrale zenuwstelsel. Misschien herrinert u zich de 'rode lamp' van vroeger nog. Deze bestond uit alleen korte golf straling en men mocht hier niet langer dan 10 minuten voor blijven zitten. Dat was precies om deze reden; men had niet in de gaten dat het lichaam onder de huid te warm werd. Inmiddels zijn er veilige kortegolf stralers waar men tot 30 minuten voor kan zitten. Omdat slechts een klein percentage kortegolf straling (27%) uitgestraald wordt, en de rest uit midden en langegolf bestaat. Deze stralers noemt men full-spectrum stralers. 

Lange golf straling dringt het minst diep door, en zorgt hierdoor voor een aangename, natuurlijk aanvoelende warmte. Het voordeel van de lange golf straling is dat men hier langer in kan blijven zitten. Dankzij deze eigenschappen wordt de lange golf straling veelal gebruikt voor rust en ontspanning.

Incoloy / Magnesiumoxide

De Incoloy® of magnesiumoxide stralers behoren tot de groep van de lange en middengolvige donkerstralers.

De opbouw van deze stralers is bijna identiek aan deze van de keramische stralers maar de huls of buis die de weerstand omringt is respectievelijk uit roestvrij staal, aluminium of Incoloy® . De diameter van de buis is ongeveer 7 mm en de wanddikte 0,3 mm. Binnenin en rondom de spiraalweerstand zit enkel magnesiumoxide die onder druk wordt samengeperst. Op de buitenkant van de metalen buis wordt een dunne laag keramische coating gezet om infraroodfrequenties te bekomen.

Incoloy® is een populaire versie van de roestvrijstalen straler. Het Amerikaanse bedrijf Special Metals Corporation is de fabrikant van deze nickel-chroom-aluminium legering en is de eigenaar van de gedeponeerde merknaam Incoloy® . Als dusdanig heeft Incoloy® niks met infraroodstralers te maken maar wordt het als stabiele legering voornamelijk gebruikt voor het fabriceren van electrische weerstanden in de chemische nijverheid. In vele huishoudtoestellen vindt men Incoloy® weerstanden terug, geplooid in allerlei vormen en op verschillende lengtes, voor het opwarmen van water in de afwasmachine en het koffiezetapparaat of het bakken van vlees op een elektrische barbecue. Om heilzame infraroodfrequenties te genereren wordt een gewone Incoloy® weerstand voorzien van een keramische coating en op een specifieke lengte gebracht. Incoloy® stralers zijn er in U en M-vorm en worden ingebouwd in reflectoren. In vergelijking met keramische stralers geven Incoloy® stralers iets minder midden- en kortgolvige infraroodstraling af.

Soort straling:
IR-C 95% lange golf
IR-B 5% midden golf

           

keramische straler

Full spectrum stralers

De bekendste full-spectrum stralers zijn de philips vitae lampen. In tegenstelling tot de bovenvermelde donkerstralers geven deze zichtbaar rood of oranje-geel licht. In plaats van een keramische of metalen huls is de weerstand omringd door een glazen buis, net zoals bij een halogeenlamp. Er worden geen thermische isolatoren zoals zand of magnesiumoxide gebruikt rond de weerstand.

Onze full-spectrum lampen geven maximum 27% kortegolfstraling af.  Hierdoor kan men het lichaam veel sneller opwarmen en ligt de efficiëntie een stuk hoger, althans in tijd. Een infraroodcabine die uitgerust is met dit type stralers dient niet vooraf opgewarmd te worden en in een tijdsbestek van 15 minuten haalt men dezelfde intense zweetreactie als in een donkerstraler cabine op een half uur.

Kortegolfstralers zouden een diepere inwerking hebben in de menselijke huid, zelfs tot 6 mm diep. Via watergekoelde lampen en in laboratoriumomstandigheden slaagt men erin om temperaturen te ontwikkelen boven de 1650 graden en 80% IR-A te ontwikkelen. Op dode organische materie werden hierbij effectief penetraties gemeten van meer dan 6 mm. Dit zorgt ervoor dat de straling dieper doordringt en ook de spieren en gewrichten beïnvloed. Om deze reden gebruikt men deze stralers vaak voor therapeutische doeleinden. Veel gebruikers ervaren verlichting van pijn in onder andere spieren en gewrichten.

Soort straling: 

IR-A 27% korte golf
IR-B 58% midden golf
IR-C 15% lange golf